21 januari 2022

Internetmoedertje

Lifestyle blog

Is een heftruck cursus verplicht

2 min read
Logistiek

Het volgen van een heftruck cursus is niet verplicht. Wel stellen werkgevers het vaak als een eis. Dit komt, omdat er vanuit de Arbowetgeving deskundigheid wordt vereist voor het rijden op een intern transportmiddel, zoals een heftruck. Verder is het volgens de wet vereist dat een werkgever zijn werknemers een veilige werkomgeving garandeert. Een werknemer die niet goed en veilig met een heftruck kan werken, vormt immers een gevaar voor zichzelf en de andere werknemers. Om deze reden is het volgen van een heftruck cursus dan ook vaak een vereiste voor werknemers die in de transport of logistiek werken.

Heftruck cursus

Wat houdt een heftruck cursus in?

Een heftruck cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. In het theoriegedeelte leer je van alles over veiligheid, de eisen, de wetten, pallets, voorzet middelen en vorkheftrucks. In het praktijkgedeelte leer je om een heftruck goed en veilig te bedienen en te besturen. Ook leer je alles over de verschillende laad- en lostechnieken en de voorbereidingshandelingen.

Osseforth

Hoe lang is het heftruckcertificaat geldig?

De minimale leeftijd om aan de basis heftruckopleiding mee te doen is 16 jaar.  Wanneer je het theorie- en praktijkexamen goed hebt afgerond, ontvang je een certificaat. Deze is 5 jaar geldig. Daarna kun je een herhalingscursus volgen. Als deelnemer aan de cursus ben je verplicht om tijdens het praktijkgedeelte van de cursus veiligheidsschoenen te dragen. Meestal zijn deze schoenen tegen betaling verkrijgbaar bij de opleidingslocatie.

Waar kan ik een heftruckcertificaat halen?

Met een heftruckcertificaat beschik je over de kennis van een veilige werkomgeving. Je hebt dan de kunde om veilig te werken met een vorkheftruck. Hiermee verklein je het risico op een aanrijding of een valpartij. Bij Osseforth Opleidingen Limburg kun je een heftruckopleiding volgen. Deze opleiding heeft een hoge kwaliteit en wordt gegeven door gecertificeerde opleiders.