21 januari 2022

Internetmoedertje

Lifestyle blog

Wat is vitamine D3 en waar is het goed voor?

2 min read
vitamine d3

Dit artikel gaat over vitamine D3. Wat is het en waar dient het voor.

Wat is vitamine D3

De vitamine D3 is een onderdeel van de vitamine D groep. De groep wordt gekenmerkt door het feit dat ze in vet oplossen en vrijwel alleen in voedingsmiddelen zit dat van dierlijke afkomst is. Het komt onder meer voor in eieren, verrijkte margarine, vette vis en boter. Maar we maken het met name zelf aan. De vitamine ontstaat doordat een bepaald type UV-licht op een cholesterolachtige stof valt. Maar dan moet je dus wel regelmatige buiten komen. Sowieso staat in Nederland de zon in het najaar en de winter zo laag, dat dan de vitamine niet bij ons wordt aangemaakt. Je wordt dan afhankelijk van de vitamine in de voeding. Daarom is een tekort aan de vitamine niet ongewoon. Naast het eerder genoemde voedsel kan je supplementen met de vitamine gebruiken.

vitamine d3

Waar is vitamine D goed voor

Voor gezonde spieren en botten is vitamine D nodig. Dat laatste gebeurt door de afzetting van mineralen in de beenderen. Maak ook wordt botontkalking en osteoporose voorkomen. Verder is de vitamine nodig voor het hart en de bloedvaten, en ook de maag en de darmen. De vitamine dient ook voor de regulering van het fosfaat- en calciumniveau. En het zou positief zijn voor de stemming en zo depressies tegengaan. Het lijkt er ook op dat deze vitamine een gezond immuunsysteem geeft en dat heeft veel positieve effecten voor de gezondheid. Er zijn veel bewijzen dat deze vitamine dikkedarmkanker kan voorkomen.

Hoeveel vitamine D

Men is het nog niet eens over eens wat de beste vitamine-D-spiegel is. Daarvoor wordt de nanomol per liter (nmol/l) als eenheid gebruikt. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad zou het aantal nanomol per liter niet onder de 30 moeten komen. Als dat wel gebeurt, zijn er maatregelen nodig. Niet duidelijk is echter welke hoeveelheid van vitamine D nodig is voor het bereiken van de genoemde bloedwaarde. Dat verschilt ook per persoon.

Meer verhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *